Zrela ljubav | Vedski jyotish

Zrela ljubav | Vedski jyotish


Zrela ljubav

Potrebno je ljubav sagledati sa strane naše sjene na način da otkrijemo kako smo u mnogim našim odnosima tražili da partner bude to što smo mi zamislili da on treba biti a ne ono što on jest. Kada sagledamo odnos iz Sjene otkrivamo projekcije koje su mnogo jače i idealizirane kod neuspješni i ne dostupnih veza koje su danas pravilo.
Partner to ne može postati  jer on to nikada nije ni mogao biti, on ne može biti Bog, ali to je dokaz da u nama živi slika Boga jer kako bi mogli tražiti da nešto bude kao Bog, a da to ne postoji unutar nas? U snovima pronalazimo sliku mandale – Jastva i Boga kao cjelokupnost svega što jesmo. Kada smo početkom prošlog stoljeća i zbrisali Boga ili kako je Nietzsche dobro proročki primijetio Bog je mrtav, ali za Zapadnjaka, dobili smo pogubne ideologije. U odnosima taj Bog je postao partner i to je bio kraj odnosa. 
Jung je rekao: “Znam da postoji, slika Boga u čovjeku.” Ipak, u odnosima to je naša projekcija partnera. Kada se projekcija ne ostvari, počinjemo izvlačiti na površinu svaku sitnicu i demonizirati partnera iako nismo vidjeli što taj partner jest, tko je on i kakve su njegove navike. U odnosu se zaljubite, mislite da će to trajati i da se ljubav pokreće sama od sebe, a ne razumijete da ste ušli u proces refleksije sebe. 
Niti u jednom trenutku ne želimo priznati da partner nije bio ono što je trebao biti i da smo mu dali epitete koje on uopće nema. To je kvaka propasti odnosa, ali gdje je onda rješenje? Ispit na kojoj velika većina padne jest ta što ne želi prihvatiti zrelu ljubav u kojoj volimo partnera onakvim kakvim jest, voljeti ovaj svijet ovakvim kakvim jest pun nesavršenosti, slabosti i nedorečeno sati iziskuje mudrost prihvaćanja dobra i zla. Ljubav nastaje u suprotnosti ne u savršenosti. 
 Zrela ljubav voli samo radi ljubavi i to je odnos u kojem nema kažnjavanja. U nezreloj ili narcističkoj ljubavi često maltretiramo okolinu a da se nismo zagledali dovoljno duboko u sebe gdje ne vidimo zašto nam se ljubav ne događa. Kažemo: mene zanima ljubav, ali ne nalazim pravog partnera, osjećam duboku prazninu, ali tu sjenu od praznine ne želim sagledati i vidjeti da me ona čini nesposobnom za ljubav jer kako voljeti kada ne želimo napustiti sebičnost. U ljubavi nema zavaravanja ona je za hrabre i srećom ne priznaje kompromise zato je inteligentna a slijepa je za sebične. Zrela ljubav ne zahtjeva, ona se ne bavi misionarastvom, ona ne želi mijenjati ljude, ona nema hramove i obitava kod mudrih. Zato je velika većina ne vidi jer ljudi ne prihvaćaju suprotnosti. Radije ću sebe predstaviti kao dobrog čovjeka a svijet kao zlo mjesto nego potražiti Sjenu u sebi i vidjeti zašto je u mojim grudima i kako prihvatiti nešto što je suprotno kako živi u meni. Svi stavovi o životu raspasti će se na ovoj dilemi i predstavlja naelementarniji put svakog čovjeka. 

Pročitaj  Mandale pokazuje razvijenost nekog naroda ili religije

Narudžba knjiga: nikola@vedski-jyotish.netAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email