Zreli odnosi ili što očekujemo u četrdesetima

Zreli odnosi ili što očekujemo u četrdesetimaDa bismo prikazali što je zreli odnos i da bi ga većina mogla shvatiti, prikazat ćemo ga jednim primjerom pošto teorije često kod većine stvaraju pomutnju.
Gea je kao i svaki srednjoškolac maštala o ljubavi i zaljubljenosti, nije se razlikovala od drugih jedino što je od malena čitala knjige koje su se bavile književnošću i psihološkom tematikom.
Roditelji su bili kao i većina, a to znači blago disfunkcionalni što je u prosjeku 80 posto populacije. Poimala je odnose kao i većina, kroz izgled i nastup partnera, što više – manje formira društvo i okolina. U odnosu kao mladi često nesvjesno projiciramo sliku partnera kako nam zajednica nameće. Gea je u srednjoškolskom razdoblju više manje imala osjećaj da je birala na temelju onog što je bilo ponuđeno dok su je one nedostižne veze o kojima je sanjala zaobišle. Ipak takve veze su ustvari bile usmjerene na izgled i koliko je partner bio zabavan. Shvatila je kasnije da su to bile normalne želje jer je i sama živjela tako da je puno izlazila. Početkom fakulteta upoznala je svoju veliku ljubav. Obećanja su bila velika, trudio se, bio je vjeran, ali nakon nekoliko godina izjalovila se priča, muškarac Spasioc koji odvodi ženu i odvlači je od obitelji kako bi je spasio, pokazao je pravo lice i prevario je. Polako ju je iznevjerio i razočarala se u odnose. To su one veze u kojima ponovno učite hodati i disati nakon prekida, kada umire raj na kojem smo gradili život. Nakon toga je gledala veze u kojima bi se mogla skrasiti i odabrala je partnera zaštitnika. Nakon dobre karijere i napunjenih 40 godina, te 15 godina braka shvatila je da je to bio muškarac zaštitnik i da je sada spremna za zreli odnos. Obično u Velikoj Britaniji žene se najčešće razvode u 40-tima, problem je što je tada zrelost najveća i da postoji želja za stvaranjem stvarnog odnosa. Problem je, kažu nam statistike, da je broj poželjnih muškaraca mali i da je izbor jako sužen. Naravno statistika je jedno, a život drugo. Gea je uspjela pronaći takvu vezu, odnosno nakon posvećenosti obitelji htjela je odnos u kojem će moći ostvariti sebe. Iz mojeg kuta, odnosno bezbrojnih savjetovanja, smatram da je spomenuti statistički podatak varljiv. Naime, često čujem odgovore kako su baš sada u četrdesetim spremni za odnos, ali kada se naprave Jungovi testovi ili se pogleda natalna karta, ispada da ljudi svjesno govore jedno, ali podsvijest pokazuje suprotno. Stoga, podaci su takvi jer je unutarnja stvarnost drugačija. Gea je u ovom slučaju zaista došla do toga i tako se dogodilo, ali je radila u odnosu na tome.
Bivšem partneru je ponudila da krenu na bračno savjetovanje, a on je rekao da je voli, ali da ne želi ništa mijenjati. On bi htio da sve ostane kao prije. Dakle, u prijevodu volim te kao objekt, ali ne ono što ti jesi. Ne možete odnos temeljiti na neslušanju partnera i njegove strane priče i želji da se odnos temelji na onome što je bilo prije petnaest godina.
Gea je osvjestila Animusa koji ju je držao u neznanju, radila je puno i otkrila mnogo tamnih neistraženih dijelova svoje psihe i oslobodila svoje kreativne sposobnosti ili ono što kaže Nietzsche, vječno žensko.
Stoga, razvijanje osobnosti dovodi do ljubavi. Nije više bila naivna da će se odnos sam od sebe odvijati i u novoj vezi je bila u situaciji da razgovara o onim temama koje su bile ispod tepiha jer tako je odnos mogao ići naprijed. Istina se naslanja na istinu, statistika je takva jer je potrebno stvoriti u sebi prostor za zreli odnos, ako ga nema to znači da još uvijek dominira niži ego koji se oslanja na volju za moć, a to je kolektivna definirana slika muškarca koju hrane stavovi koji su unutar svake osobe.
Nikola Žuvela
jyotish savjetnik i terapeut

Pročitaj  Retrogradnost Saturna i krizaAutor: Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut

Vir članka

O jyotishu objavljujem mnoge članke. Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog.
No Tab Selected
Oznake:
Ostavite vaš komentar
Komentar
Ime
Email